Bursa
Türkiye'nin büyük metropol şehirlerinden biri olan Bursa en çok nüfusa sahip 4. şehirdir. Ekonomik açıdan Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal tarihsel zenginlikleriyle büyük önem taşımaktadır. Bursa'da en çok Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş dönemine ait tarihî eserler bulunmasının sebebi ise, Bursa Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olmasındandır. Bursa alışveriş merkezleri, parkları, müzeleri ve çarşısıyla bölgede öne çıkan bir ildir. Bursa Marmara bölgesinin İstanbul'dan sonra gelen 2. büyük şehridir. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden biride Bursa'dır. Şehir İstanbul'dan sonra en büyük ikinci ihracatı gerçekleştirir. Şehrin futbol takımı Bursaspor ise 2025-10 sezonunda Süper Lig şampiyonu olmuştur.
Merkez İlçeler
Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik, Mudanya, Gürsu, Kestel
Diğer İlçeler
Kestel, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Yenişehir, İznik, Orhaneli, Büyükorhan, Keles, Harmancık İnegöl
Yüz ölçümüne göre ilçeler
En büyük ilçe: Mustafakemalpaşa (1731 km2)
En küçük ilçe: Gürsu (118 km2)
Nüfusa göre ilçeler
En yoğun ilçe: Osmangazi (792.219) Türkiye'nin en büyük 3. ilçesidir.
En az nüfus: Harmancık (7.352)
(2012 yılı nüfus verilerine göre)
Eğitim
Üniversiteler
- Uludağ Üniversitesi; 1975 yılında Bursa Üniversitesi adıyla kurulup 1982 yılında adı resmen Uludağ Üniversitesi olan, Bursa'nın ilk üniversitesi olma özelliğiyle birlikte Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumlarından biridir. Merkez yerleşke olan Görükle Yerleşkesi'ne araç ile 5 dakika uzaklıktaki Görükle yerleşimi, barındırdığı çeşitli seçenekler sunan çok sayıda apart, özel yurt ve özellikle öğrenci odaklı kiralık daireler ile ideal konaklama merkezidir. Diğer yerleşkeleri İnegöl, Gemlik Suni ipek Asım Kocabıyık, Ali Osman Sönmez, Mudanya, Yenişehir İbrahim Orhan, İznik, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan'dır.
- Bursa Teknik Üniversitesi 2025 yılında yasal olarak kabul edilerek kurulmuştur. Şu anda Yıldırım Yerleşkesi ve Osmangazi Yerleşkesi'nde hizmet vermektedir. Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Orman Fakültesi, İletişim Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşan bölümler bulunmaktadır.
- Bursa Orhangazi Üniversitesi Bursa'nın ilk vakıf üniversitesidir. 2025-2013 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Bünyesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden bulunmaktadır.[6]
- Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu Fabrika-i Hümayun adlı eski ipek fabrikasında hizmet vermektedir.
- İstanbul Ticaret Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Merkezi
- Okan Üniversitesi Bursa Sürekli Eğitim Merkezi
- Bilgi Üniversitesi Bursa Sürekli Eğitim Merkezi
- Plato Meslek Yüksekokulu Bursa Sürekli Eğitim Merkezi
- Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (MUDANYA)
-
Uludağ Üniversitesi Bahçesi
-
Uludağ Üniversitesi Makina Bölümü Binası
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları
- Ana madde: Bursa'daki ilk ve orta dereceli okullar listesi
Bursa sınırları dahilinde çok sayıda ilk ve orta dereceli eğitim kurumu bulunmaktadır.
Halk Eğitim Merkezleri
- Nilüfer Halk Eğitim Merkezi
- Gürsu Halk Eğitim Merkezi
- Osmangazi Halk Eğitim Merkezi
- Yıldırım Halk Eğitim Merkezi
- Kestel Halk Eğitim Merkezi
- Gemlik Halk Eğitim Merkezi
- İnegöl Halk Eğitim Merkezi
Ulaşım
Kara yolu
Bursa, İstanbul ve İzmir illeri arasında bir köprü gibidir. Bu D-200 Kara yoludur. Bursa'da otoyol da mevcuttur.(O-33) Bursa şehir merkezinin kuzeyinde bulunur, iller arası ulaşımı kolaylaştırmak için yapılmıştır. Şehir içi ulaşım ise BURULAŞ'a aittir. Bursa'da çok sayıda halk otobüsü, minibüs, dolmuş ve taksi bulunur. Otobüsler ve Bursaray'da ücretler Bukart adı verilen manyetik kartla sağlanır. 75 dk. içinde Metro-otobüs aktarmalarında ücretlendirmede indirim olur.
Hava yolu
Bursa'da hava ulaşımı Bursa Yenişehir Havaalanı aracılığıyla yapılır. Anadolu da birçok merkeze Ankara aktarmalı sefer düzenlenmektedir. Hava alanı Yenişehir ilçesinde bulunur. Hava yolunun şehrin merkezinde bulunmamasının sebebi eskiden askeri amaçla kullanılan yedek hava meydanının sivilleştirilmiş olmasıdır. Ayrıca Gemlik'ten İstanbul(Haliç)'a BURULAŞ tarafından deniz uçağı seferleri yapılmaktadır.
Dış Hatlar
- Öger Tur: Düsseldorf ve aktarmalı olarak Almanya'daki diğer şehirler (sezonluk)
İç Hatlar
- Anadolu Jet: Ankara ve aktarmalı olarak diğer şehirler
- Burulaş Havacılık: İstanbul Haliç - Gemlik arası haftanın 6 günü tarifeli deniz uçağı
Deniz Ulaşımı
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin İDO'ya karşı çıkarmış olduğu BUDO Mudanya'dan İstanbul'a deniz otobüsü seferleri yapmaktadır. İDO aracılığıyla da Güzelyalı, Mudanya'dan İstanbul'a deniz otobüsü ve feribot ulaşımı yapılır. Ayrıca BURULAŞ yaz aylarında körfez seferleri düzenlemektedir.
Demir yolu
Tren
Türkiye'de demir yolu ulaşımı ilk olarak Mudanya demir yollarının satın alınmasıyla gelişse de uzun yıllar TCDD tarafından Bursa'ya demir yolu ulaşımı sağlanmamıştı. 30 Aralık 2025 tarihinde Bursa hızlı tren hattı sözleşmesi imzalandı. Proje 2025 yılına kadar gerçekleştilecek.[7]
BursaRay
Bursa'da demiryolu ulaşımını BursaRay yapar. Yapımına 1998'de başlanmıştır. Bursa'nın merkez ilçe ve semtlerini çoğu noktada doğu-batı doğrultusunda birbirine bağlar. BURULAŞ isimli Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirket tarafından işletilmektedir. Belirli etaplar halinde yapıldığından henüz tamamen bitirilmemiş bir projedir. 2025'de ilk olarak iki hat halinde işletmeye açıldı. Şu anda bu hatlar Emek'ten başlanan ve Arabayatağı'nda sona eren 1 no'lu hat ve Uludağ Üniversitesi'nden başlayan ve yine Arabayatağı'nda sona eren 2 no'lu hattır. Toplam uzunluğu 40 km'dir. Doğu Etabı inşaat halindedir.
Nostaljik Tramvay Hattı
Bursa Cumhuriyet Caddesinde Zafer Meydanı ile Çınarönü arasında nostaljik tramvaylar hizmet vermektedir. Hem ulaşım hem turizme katkı sağlayan 1,5 km'lik hat, 28 Mayıs 2025 günü törenle hizmete açılmıştır.[8] Nostaljik tramvayın ilgi görmesinden dolayı mevcut hatta ilave yapılmıştır. 20 Temmuz 2025 tarihinde başlayan inşaat çalışmasıyla nostaljik tramvay, Yıldırım'ın Davutkadı semtine uzatıldı. İlave hat, 5 Kasım 2025 günü törenle hizmete açılmıştır.[9] Hattın uzatılmasıyla birlikte hem nostaljik hem de normal tramvaylar hizmet vermektedir. Günde 7.000'den fazla yolcu bu hattı kullanmaktadır.[10]
T1 Tramvay Hattı
Ana Madde T1 Hattı (Bursa)
Ana Madde T1 Hattı (Bursa) T1 hat numaralı Heykel-Kent Meydanı tramvay hattının çalışmaları 07.08.2012 tarihinde başlamıştır. Stadyum Caddesi-Altıparmak Caddesi-Atatürk Caddesi-Heykel-İnönü Caddesi-Kıbrıs Şehitleri Caddesi-Kent Meydanı-Darmstad Caddesi güzergahında sefer yapacak olan tramvayda hat boyunca 13 İstasyonu bulunan T1 tramvay hattı 12 Ekim 2025 tarihinden itibaren yolculu seferlere başlayarak Heykel-Osmangazi-Darmstad Caddesi arasında ring sefer yapmaktadır.
Teleferik
Uludağ ile Bursa arasındaki ulaşımı kolaylaştıran bir sistemdir. Türkiye'nin en uzun teleferiği olan Uludağ Teleferiği, Bursa'dadır. Yıldırım'daki Teferrüç semti ile Uludağ'daki Sarıalan yaylası arasında 1963'te kurulmuştur. Kadıyayla istasyonundaki aktarma ile toplam 4766 metre uzunluğundadır. 374 metrelik rakımdan başlayan yolculuk, yaklaşık 20 dakika sonra 1634 metrelik rakımda sona erer. Bu teleferik aynı zamanda Türkiye'nin ilk teleferiğidir. 2025 yılında başlayan projeyle oteller bölgesine uzatılarak toplam uzunluğu 8.8 km ye, 1865 metrelik rakıma, kapasitesi de 10 kat artarak 16.000 kişiye çıkacaktır.
Sanayi
Otomotiv Sanayi
Bursa'da otomotiv sanayi kuruluşları, otomobil, otobüs, tren vagonları ve bunlara ait yedek parçaların imalatını yapmakla birlikte, yurt içine ve yurt dışına satış yapmaktadır. Tofaş-Fiat,Oyak-Renault ve Karsan otomobil fabrikaları Bursa'da bulunmaktadır.
Mobilya Sanayi
İnegöl İlçesinde Organize sanayi bölgesinde faaliyet göstermektedir. Çilek, Donat, Weltew, NdesigN,vb. Gibi birçok Ünlü Mobilya Firması İnegöl'de bulunmaktadır.
Tekstil Sanayi
Türkiye'deki birçok yerli tekstil markasının fabrikaları Bursa'da bulunur. Ayrıca tekstil sanayi olarak da Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri konumundadır.
- Bursa Uluslararası Tekstil Ve Ticaret Merkezi bulunmaktadır.
Bursa'da Yerel Medya
Bursa, Yerel Medya Kuruluşlarının en fazla olduğu illerden biridir. Bursa'da 27'si Merkezde olmak üzere Toplam 39 Yerel Radyo Kanalı, 8 Yerel Televizyon Kanalı, 20'si Merkezde Toplam 46 Yerel Gazete bulunmaktadır. Bunun yanında kentin cemiyet hayatını ve gece yaşantısını anlatan magazin dergileri ve yerel ekonomi dergileri de Bursa'nın diğer yerel basın kuruluşlarıdır. Yerel basın kuruluşları haricinde tüm ulusal radyo ve TV kanalları da Bursa'da farklı frekanslarda yayın yapmaktadır. Şehirde ayrıca, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Cihan Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı gibi önemli haber ajanslarının büroları bulunmaktadır.
Yerel televizyon kanalları
- Olay TV
- ASTV
- Line TV
- Bursa TV
- Bursaspor TV
- Köy TV
- Kanal 16 (İnegöl)
- Süper Kanal TV (İnegöl)
Yerel radyo kanalları
- 88.3 Gerçek FM
- 88.5 Radyo 24
- 89.0 Radyo NİDA
- 89.5 Radyo Şampiyon
- 90.5 Olay FM
- 91.5 Radyo Şimşek
- 91.7 Uludağ FM
- 92.6 Radyo Aktif
- 93.4 Bursa Doğuş FM
- 94.2 Bursa FM
- 94.4 Radyo Türk
- 95.4 Radyo Sır
- 96.3 Radyo 16
- 99.1 Radio Line
- 99.3 Radyo Vizyon
- 100.9 Radyo Pozitif
- 101.6 Bursa Polis Radyosu
- 101.9 Radyo Jet
- 103.3 Rahmet FM
- 103.7 Radyo Maksimum
- 104.3 Bursa Karadeniz FM
- 105.3 Radyo Venüs
- 105.5 Radyo EN Bursa
- 106.5 Radyo Park
- 106.7 Radyo Davet
- 107.1 Radyo Poyraz
- 107.3 Bursa Gül FM
- 107.9 Bursa Gonca FM
Diğer yerel radyolar
- 92.4 Gençses FM (İnegöl)
- 101.7 Radyo Medya (İnegöl)
- 102.1 Radyo Deniz (İnegöl)
- 103.5 Radyo Güneş (İnegöl)
- 93.8 Radyo Cennet (Mustafakemalpaşa)
- 96.1 Dost FM (Mustafakemalpaşa)
- 96.5 Radyo 14 (Mustafakemalpaşa)
- 100.7 1001FM (Binbir FM) (Mustafakemalpaşa)
- 105.1 Karacabey FM (Karacabey)
- 106.9 Yörem FM (Karacabey)
- 105.7 Orhangazi FM (Orhangazi)
Yerel gazeteler
- Olay Gazetesi
- Bursa Hakimiyet
- Bursa Haber
- Bursa Kent
- Bursa Meydan
- Bursa Gerçek
- Ayrıntı Gazetesi
- Gazete Avrupa
- Gazete Bursa
- Yıldırım Gazetesi
Sağlık
Bursa sağlık açısından çok gelişmiş bir şehirdir. Çok sayıda özel ve devlet hastanesi barındırır. Hastanelerden bazıları aşağıdadır.
Merkezdeki Devlet Hastaneleri
|
|
Özel Sağlık Kuruluşları
|
|
Kültürel dernekleri
- Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Folklor Derneği
- Bursa Kültür ve Sanat Derneği
- Bursa Kadın Ressamlar Derneği
- Bursa Filarmoni Derneği
- Bursa Mehter Musikisi ve Halk Oyunları Derneği
- Bursanat Eğitim ve Gençlik Derneği
- Bursa Kent Konseyi
- Bursa Gençlik Meclisi
- Yeni Yüksektepe Kültür Derneği
- Texas Kardeşlik Derneği
- Sivil Diyalog Derneği
- Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği
- Kadın Ekonomi Platformu (KEP)
Turistik yerleri
- Uludağ
- Gölyazı
- Mudanya
- İznik
- Cumalıkızık
- Uluabat Gölü
- Somuncu Baba Türbesi
- Ulu Cami
- Emir Sultan Camii
- Yeşil Türbe
- Tarihi Çınar
- Ağlayan Çınar
- Bursa Kalesi
- Oylat
- Keramet Su Kaplıcası
- Suuçtu Şelalesi
Bursa Mutfağı
- İskender Kebap
- Ciğer Sarma
- Kestane Şekeri
- Mağlıç Peyniri
- Mihaliç Peyniri
- Pideli Köfte
- İnegöl Köfte
- Yenişehir Kasap Köfte
- Kemalpaşa Tatlısı
- Cevizli Lokum
- Kaymaklı Ekmek Kadayıfı
- Cantık
Alışveriş Merkezleri ve Hipermarketler
- AS Merkez (Yalova Yolu Caddesi)
- Anatolium (Yalova Yolu Caddesi, Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali yanı)
- Korupark (Mudanya Caddesi, Emek Kavşağı)
- Zafer Plaza (Cemal Nadir Caddesi)
- Kent Meydanı AVM (Kıbrıs Şehitleri Caddesi)
- Carrefour AVM (İzmir Bulvarı, Orhaneli Kavşağı)
- Carrefour Hipermarket (x2) (Anatolium AVM - CarrefourSA AVM)
- Carrefour Express (x3) (Kent Meydanı AVM - Nalbantoğlu - Bademli)
- Nilpark (İzmir Bulvarı, Orhaneli Kavşağı)
- Özdilek AVM (x2) (Geçit - Yalova Yolu Caddesi)
- Özdilek Hipermarket (x6) (Gürsu-Kaplıkaya - Ataevler - İnegöl - Gemlik - Özlüce)
- Koçtaş (x3) (Korupark AVM - Yalova Yolu Caddesi - CarrefourSA AVM)
- Metro (x2) (Yalova Yolu Caddesi - İzmir Bulvarı)
- Meridyen Avm(Unlu Cadde - Heykel)
- Kipa (x3) (Mudanya-Mustafakemalpaşa)-Korupark AVM)
- Kırcılar AVM (Şehreküstü Meydanı)
- Leroy Merlin (Anatolium AVM)
- İnegöl AVM (İnegöl Şehirlerarası Otobüs Terminali yanı)
- Migros (x14)(Gemlik - Küçükkumla - Mudanya - Mudanya Sahili - Ertuğrul - Nilüfer - Beşevler - Bursa Modern - Bademli - Altıparmak - As Merkez - Zafer Plaza - Kükürtlü - İnegöl AVM)
Büyük Parklar
-
Azerbaycan - Türkiye Kardeşlik ve Soydaşlık Parkı
-
Reşat Oyal Kültür Parkı
-
Bursa Botanik Parkı
-
Bursa Botanik Parkı
- Bursa'daki büyük parklardan bazıları;
- Reşat Oyal Kültür Parkı 1955'te açılan bünyesinde çay bahçeleri, lokantalar, açık hava tiyatrosu bulunur.
- Uludağ Milli Parkı Dünyaca ünlü Türkiye'nin en önemli kayak merkezidir.
- Merinos Parkı İçerisinde nikah salonu, konservatuvar, kültür merkezide barındıran büyük bir parktır.
- Azerbaycan- Türkiye Kardeşlik Parkı Azerbaycan ile olan bağları güçlendirmek amacıyla yapılmış güzel bir parktır.
- Atatürk Kent Ormanı Bursa halkının hafta sonlarında soluk aldığı Bursa'nın inci tanesi kent ormanıdır.
- Hüdavendigar Kent Parkı 500 bin metrekare alana sahip olan parkın yapımı devam etmektedir. İçerisinde spor faaliyet alanları, büfe, kafe, lokanta, restoran, idari birimler ve çevre birimlerini barındırmaktadır.
- Bursa Hayvanat Bahçesi Avrupa Standartlarında bir hayvanat bahçesidir.
- Bursa Botanik Parkı Binlerce çeşit bitki ve ağacın bulunduğu Avrupa standartlarında büyük bir park.
- Mihraplı Park İçerisinde Şehitlik bulunan büyük bir parktır.
- Minia Yıldırım Yıldırım ilçesindeki tarihi yerlerin küçültülmüş maketlerinin bulunduğu parktır.
- Kaplıkaya Cazibe Merkezi İçerisinde akvaryumların, balık tutma göletlerinin, yürüyüş yollarının, tenis kortlarının, kaykay pistinin bulunduğu dev parktır.
Doğal mekanları
- Aras Şelalesi
- Suuçtu Şelalesi
- Saitabad Şelalesi
- Ayvaini Mağarası
- Görecik Yaylası
- Kocayayla
- Sadağ Kanyonu
- Sansarak Kanyonu
- Cumalıkızık
- Gölyazı
- Uludağ Milli Parkı
- İznik Gölü
- Misi
- Aliç Yaylası
- Ilıca
Kale ve surları
- Bursa Kalesi
- İznik Kalesi
- Kestel Kalesi
- Kite Kalesi
- Ulubat Kalesi
- Yer Kapı
- Pınarbaşı Kapısı
- Zindan Kapı
- Kaplıcalar Kapısı
- İstanbul Kapısı
- Lefke Kapısı
- Yenişehir Kapısı
- Gazi Akdemir Hisarı
- Balabanbey Hisarı
Tekkeleri
- Karabaş-i Veli Tekkesi Kültür Merkezi
- Hacı İbrahim Tekkesi
Camileri
- II. Murat Cami
- Abdal Murat Cami
- Abdal Cami
- Ahmet Dai Cami
- Ahmet Paşa Fenari Cami
- Alaaddin Cami
- Ali Paşa Cami
- Altıparmak Cami
- Araplar Cami
- Armutlu Cami
- Ayaz Köyü Cami
- Aynalı Cami
- Baba Sultan Cami
- Baruthane Cami
- Başçı İbrahim Cami
- Beyazıt Paşa Cami
- Bedrettin (Hafsa Sultan) Cami
- Beşikçiler Cami
- Bilal-i Habeşi Cami
- Cuma Cami
- Cumalıkızık Cami
- Çardak Cami
- Çamaşırlık Cami
- Taya Kadın Cami
- Timurtaş) Cami
- Duhtter-i Şerif (Fışkırık) Cami
- Duran Cami
- Ebu İshak Cami
- Edebali Cami
- Emir Sultan Cami
- Ertuğrul Cami
- Eski Cami
- Ehli-Beyt Cami
- Gazi Orhan Cami
- Hacılar Cami
- Hamzabey Cami
- Hüdavendigar Cami
- Hacı Ömer Raca Cami
- İbni Bezzaz Cami
- İbrahim Paşa Cami
- İmam-ı Azam Cami
- İshakpaşa Cami
- İvaz Paşa Cami
- Karaçelebi
- Kasım Efendi Cami
- Kavaklı Cami
- Kiremitçi Cami
- Kurşunlu Cami
- Lazlar Cami
- Maksem Cami
- Malhatun Cami
- Merkez Cami
- Meşeli Cami
- Mevlana Cami
- Mollaarap Cami
- Molla Fenari Cami
- Musababa Cami
- Malhatun Cami
- Namazgah Cami
- Orhangazi Vakfı Cami
- Örnekköy Cami
- Piremir Camii
- Sani Konukoğlu Cami
- Selimiye Cami
- Selimzade Cami
- Sıracevizler Cami
- Sinanbey Cami
- Sinandede Cami
- Somuncu Baba Cami
- Şahadet Cami
- Şekerhoca Cami
- Şerefüddin Paşa Cami
- Şeyh Müftü Cami
- Şible Cami
- Tuzpazarı Cami
- Ulu Cami
- Ulu Kubbeli Cami
- Üç Kuzular Cami
- Üftade Cami
- Zeynel Abidin Cami
- Veledi Yaniç Cami
- Yerkapı (Bab-i Zemin) Cami
- Yeşil Cami
- Yeşilyayla Cami
- Yıldırım Cami
- Yiğit Cedid Cami
- Yiğit Köhne Cami
- Zeyniler Cami
- Yunus Emre Cami
Mescitler
- Acem Reis (Arap Dede) Mescidi
- Akbıyık (Veled-i Harir) Mescidi
- Alacahırka Mescidi
- Alanyeri (İsmail Hakki) Mescidi
- Azeb Bey Mescidi
- Çakırağa (Mecnun Dede) Mescidi
- Çukur Mahalle Mescidi
- Davut Paşa Mescidi
- Mina Mescidi
- Ebu İshak Mescidi
- Güngörmez Mescidi
- Hacı Sevinç Mescidi
- Hacı Seyfettin Mescidi
- İmaret-i İsabey Mescidi
- Reyhan Mescidi
- Selçuk Hatun Mescidi
- Tahtalı Mescid
- Yeni Kaplıca Mescidi
Türbeler
- Abdal Mehmet Türbesi
- Abdüllatif Kutsi (Zeyniler) Türbesi
- Ahmed Paşa Türbesi
- Akbıyık Türbesi
- Azeb Bey Türbesi
- Cem Sultan Türbesi
- Çobanbey Türbesi
- Devlet Hatun Türbesi
- Ebu İshak Kazeruni Türbesi
- Emir Sultan Türbesi
- Eskici Mehmet Dede Türbesi
- Gazi Timurtaş Türbesi
- Hamzabey Türbesi
- Hatuni İhsa Sultan Türbesi
- Hatice Sultan Türbesi
- Hatuniye Türbesi
- Havlucu Ahmet Efendi Türbesi
- İsmail Hakkı Bursevi Türbesi
- Kara Mustafa Paşa Türbesi
- Mükrime Hatun Türbesi
- Okçu Baba Türbesi
- Umur Bey Türbesi
- Orhan Gazi Türbesi
- Osmangazi Türbesi
- Süleyman Çelebi Türbesi
- Şahin Baba Türbesi
- Şehzade Mahmut Türbesi
- Şehzade Mustafa Türbesi
- Şehzade Mustafa Türbesi
- Şirin Hatun Türbesi
- Üç Kuzular Türbesi
- Yeşil Türbe
- Yıldırım Bayezid Türbesi
- Somuncu Baba Türbesi
- Tezveren Türbesi
- Üftade Hazretleri Türbesi
- Babasultan Türbesi
Medreseler
- Lala Şahin Paşa Medresesi
- Muradiye Medresesi
- Gökdere Medresesi
- Molla Yegan Medresesi
- Vaiziye (Mahkeme) Medresesi
- Yeşil (Sultan) Medresesi
- Şair Ahmet Paşa Medresesi
- Eynebey Medresesi
Kiliseleri
- Çamlıca Köyü Kilisesi
- Çatalağıl Kilisesi
- Eski Karaağaç Köyü Kilisesi
- Fransız Kilisesi
- Ermeni Kilisesi
- Georgios Gürcü Kilisesi
- Harmanlı Köyü Kilisesi
- Dereköy Kilisesi
- Hagios Taxiarchoi Kilisesi
- Theotokos manastır Kilisesi
- Karakoca Köyü Kilisesi
- Koimesis Tes Theotokos Kilisesi
- H.Konstantinos Kilisesi
- Michael Taxiarches Kilisesi
- Theodoros Kilisesi
- Ayasofya Kilisesi
- Derecik Bazilikası
- H.Apostoloi Kilisesi
- Gürle Köyü Kilisesi
Müzeler
- Bursa Kent Müzesi
- Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
- Hünkar Köşkü Müzesi
- Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi
- Bursa Arkeoloji Müzesi
- Bursa Ormancılık Müzesi
- Bursa Tekstil Müzesi