Bursa

Bursa

Türkiye'nin büyük metropol şehirlerinden biri olan Bursa  en çok nüfusa sahip 4. şehirdir. Ekonomik açıdan Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal  tarihsel zenginlikleriyle büyük önem taşımaktadır. Bursa'da en çok Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş dönemine ait tarihî eserler bulunmasının sebebi ise, Bursa Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olmasındandır. Bursa alışveriş merkezleri, parkları, müzeleri ve çarşısıyla bölgede öne çıkan bir ildir.  Bursa Marmara bölgesinin İstanbul'dan sonra gelen 2. büyük şehridir. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden biride Bursa'dır. Şehir İstanbul'dan sonra en büyük ikinci ihracatı gerçekleştirir. Şehrin futbol takımı Bursaspor ise 2024-10 sezonunda Süper Lig şampiyonu  olmuştur.

Marmaranın güneydoğusunda yer alan Bursa ili, 2024 yılı ADNKS verilerine göre 2 652 126kişilik nüfusuyla Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olma özelliğini taşımaktadır. Yüzölçümü 10.886 km², rakımı 155 m. olan şehrin iklimi kuzeyde Marmara denizinin etkisiyle ılıman, dağlık kesimini oluşturan güneyde ise daha serttir. Yıllık ortalama 750 mm yağış alan şehirde yılın en sıcak günleri Temmuz-Eylül ve en soğuk günleri ise Şubat-Mart aylarında yaşanmaktadır.
 
Bursa ilinde yer alan Bursa, İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa, İznik ve Orhangazi Ovaları gibi geniş ve verimli ovalar şehri önemli bir sulu tarım merkezi haline getirmiştir. Ayrıca İznik ve Uluabat gölleri, Mustafakemalpaşa Çayı ve Uludağ’dan doğan kaynaklarla beslenen Nilüfer Çayı, Göksu Çayı, Koca Dere, Kara Dere, Aksu Deresi gibi doğal su kaynaklarıyla Bursa, Evliya Çelebi’nin dediği gibi adeta bir su şehridir. Bu zengin su kaynaklarını çeşmeler ve sebillerle süsleyen Bursa, bugün de termal tesisleriyle sağlık ve şifa turizmine öncülük etmektedir. Ovaları ve su kaynaklarının yanı sıra Bursa, doğu-batı ekseninde uzanan sıradağlarıyla da dikkat çekmektedir. Bunlar arasında en önemlisi ise 2.543 m’lik yüksekliğiyle Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan ve ülkemizde kış turizminin merkezi konumundaki Uludağ’dır.
 
Tarihi kaynaklarda eski adı Prusa ya da Brusa olarak geçen Bursa, milattan önce 13. asra kadar uzanan tarihiyle çok eski ve köklü bir kent merkezi konumundadır. Şehir, antik çağda sırasıyla Bitinya, Misya, Lidya ve Pers krallıklarının hâkimiyetine girmiştir. Milattan önce 74 yılından 1326 yılında Orhan Bey’in Bursa’yı fethine kadar şehir Roma ve Doğu Roma(Bizans) İmparatorluğu’nun hâkimiyetinde kalmıştır. Gerek Bizans hâkimiyetindeki dönemde ve gerekse Osmanlı Devleti döneminde Bursa, çeşitli milletlerden, dinlerden ve kültürlerden oluşan zengin demografik yapısı ve kozmopolit özelliğiyle canlı bir şehir yapısına sahiptir. Bursa, Osmanlı Devleti döneminde İpek Yolu ve Baharat Yolu gibi iki önemli ticaret yolunun üzerinde yer aldığı için önemli bir ticaret merkezi olmuştur. İpek Hanı, Koza Han, Fidan Han ve Emir Hanı gibi mekânlar Bursa’da ticaretin kalbinin attığı yerlerdir. Bu dönemde özellikle İtalyan tüccarların şehre yerleşerek ticaret yapması Avrupa ve Osmanlı Devleti arasındaki ticari ilişkilerin ne kadar yoğun olduğunu göstermektedir. Bursa’da modern idari yapılanmanın temeli Tanzimat Dönemi’nde atılmıştır. O dönemde Hüdavendigâr Vilayeti’nin sınırları içerisinde bulunan Bursa’nın belediye idaresi 1877’de kurulmuştur. Milli Mücadele sırasında Bursa 8 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlılarca işgal edilmiş ve iki yıldan fazla süren bir işgal döneminden sonra 11 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır.
 
Bursa, 19. asırda yabancı sermayeli ipek fabrikalarının kurulmasıyla başlayan ilk sanayileşme hareketinden itibaren ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olmuştur. 1923 yılından itibaren Cumhuriyet Dönemi’nde de Bursa, gerek kamu yatırımlarıyla kurulan Merinos fabrikası gibi tesislerle ve gerekse özel sektör eliyle kurulan sanayi kuruluşlarıyla ülke ekonomisinin gelişiminde önemli rol oynamıştır. Günümüzde katma değer açısından Türkiye’de dördüncü sırada yer alan şehir olan Bursa’da tekstil, otomotiv, imalat, tarıma dayalı sanayi ve gıda, mobilya, makine-metal gibi birçok sektör yer almaktadır. 
 
 
 
Bursa daki ekonomik canlılığa paralel olarak çok hareketli ve değişken bir demografik yapının oluşumu göze çarpmaktadır. Tarihi boyunca Balkanlar ve Anadolu gibi farklı yerlerden göç alan Bursa günümüzde de Türkiye’nin birçok ilinden göç almaktadır. 19. yüzyılın sonlarından itibaren çeşitli savaşlar sonucunda büyük nüfus kitleleri göç ederek Bursa’ya gelmişlerdir. Şehir, 1950’li yıllardan itibaren düzenli bir şekilde göç almaya devam ederken Bursa’nın nüfus artışı 1980’li yıllardan itibaren büyük bir ivme kazanmıştır. Sanayileşme ve ekonomik büyümeye paralel olarak alınan bu yoğun göçler sonucunda Bursa’nın kentleşmesi ve sosyal uyum süreçlerine yönelik faaliyetler, şehre yapılan sosyal yatırımlar ve özellikle gençler, kadınlar, engelliler gibi gruplara yönelik sosyal hizmetler çeşitlenerek artmıştır.   
 
Bursa, sosyo-ekonomik canlılığıyla bir ticaret ve sanayi merkezi olmasının yanı sıra zengin tarihi ve kültürel birikimiyle de çok önemli bir kültür ve turizm merkezi konumundadır. Tarihi boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan şehir bugün adeta yaşayan tarihi ve doğasıyla yerli ve yabancı turistleri cezbeden bir açık hava müzesi görünümündedir. Tarihi boyunca hep önemli bir şehir merkezi olma özelliğini koruyan Bursa, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerinden kalma dini ve sivil mimarisiyle, İslâm ve Hristiyanlığa ait kutsal mekanlarıyla, yeşil doğası ve zengin şifalı su kaynaklarıyla, doğal gölleri, şelaleleri, otantik mekânlarıyla, kış turizminde bir marka olan Uludağ’ı ile ülkemizin doğal ve kültürel canlılığını en iyi şekilde yansıtmakta ve dört mevsim alternatif turizm çeşitleri sunmaktadır. Zengin tarihi, doğal güzellikleri, canlı sosyal ve ekonomik yapısıyla Bursa, günümüzde de “kültürlerin buluştuğu şehir” olarak kendine has bir şehircilik modelini yaşamakta ve yaşatmaktadır.

 

 

 

Merkez İlçeler

  • el
  • pt
  • Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik, Mudanya, Gürsu, Kestel

    Diğer İlçeler

    Kestel, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Yenişehir, İznik, Orhaneli, Büyükorhan, Keles, Harmancık İnegöl

    Yüz ölçümüne göre ilçeler

    En büyük ilçe: Mustafakemalpaşa (1731 km2)

    En küçük ilçe: Gürsu (118 km2)

    Nüfusa göre ilçeler

    En yoğun ilçe: Osmangazi (792.219) Türkiye'nin en büyük 3. ilçesidir.

    En az nüfus: Harmancık (7.352)

    (2012 yılı nüfus verilerine göre)

    Eğitim

    Üniversiteler

    • Uludağ Üniversitesi; 1975 yılında Bursa Üniversitesi adıyla kurulup 1982 yılında adı resmen Uludağ Üniversitesi olan, Bursa'nın ilk üniversitesi olma özelliğiyle birlikte Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumlarından biridir. Merkez yerleşke olan Görükle Yerleşkesi'ne araç ile 5 dakika uzaklıktaki Görükle yerleşimi, barındırdığı çeşitli seçenekler sunan çok sayıda apart, özel yurt ve özellikle öğrenci odaklı kiralık daireler ile ideal konaklama merkezidir. Diğer yerleşkeleri İnegöl, Gemlik Suni ipek Asım Kocabıyık, Ali Osman Sönmez, Mudanya, Yenişehir İbrahim Orhan, İznik, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan'dır.
    • Bursa Teknik Üniversitesi 2024 yılında yasal olarak kabul edilerek kurulmuştur. Şu anda Yıldırım Yerleşkesi ve Osmangazi Yerleşkesi'nde hizmet vermektedir. Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Orman Fakültesi, İletişim Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşan bölümler bulunmaktadır.
    • Bursa Orhangazi Üniversitesi Bursa'nın ilk vakıf üniversitesidir. 2024-2013 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Bünyesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden bulunmaktadır.[6]
    • Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu Fabrika-i Hümayun adlı eski ipek fabrikasında hizmet vermektedir.
    • İstanbul Ticaret Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Merkezi
    • Okan Üniversitesi Bursa Sürekli Eğitim Merkezi
    • Bilgi Üniversitesi Bursa Sürekli Eğitim Merkezi
    • Plato Meslek Yüksekokulu Bursa Sürekli Eğitim Merkezi
    • Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (MUDANYA)

    İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları

    Ana madde: Bursa'daki ilk ve orta dereceli okullar listesi

    Bursa sınırları dahilinde çok sayıda ilk ve orta dereceli eğitim kurumu bulunmaktadır.

    Halk Eğitim Merkezleri

    • Nilüfer Halk Eğitim Merkezi
    • Gürsu Halk Eğitim Merkezi
    • Osmangazi Halk Eğitim Merkezi
    • Yıldırım Halk Eğitim Merkezi
    • Kestel Halk Eğitim Merkezi
    • Gemlik Halk Eğitim Merkezi
    • İnegöl Halk Eğitim Merkezi

    Ulaşım

    Kara yolu

    Bursa, İstanbul ve İzmir illeri arasında bir köprü gibidir. Bu D-200 Kara yoludur. Bursa'da otoyol da mevcuttur.(O-33) Bursa şehir merkezinin kuzeyinde bulunur, iller arası ulaşımı kolaylaştırmak için yapılmıştır. Şehir içi ulaşım ise BURULAŞ'a aittir. Bursa'da çok sayıda halk otobüsü, minibüs, dolmuş ve taksi bulunur. Otobüsler ve Bursaray'da ücretler Bukart adı verilen manyetik kartla sağlanır. 75 dk. içinde Metro-otobüs aktarmalarında ücretlendirmede indirim olur.

    Hava yolu

    Bursa'da hava ulaşımı Bursa Yenişehir Havaalanı aracılığıyla yapılır. Anadolu da birçok merkeze Ankara aktarmalı sefer düzenlenmektedir. Hava alanı Yenişehir ilçesinde bulunur. Hava yolunun şehrin merkezinde bulunmamasının sebebi eskiden askeri amaçla kullanılan yedek hava meydanının sivilleştirilmiş olmasıdır. Ayrıca Gemlik'ten İstanbul(Haliç)'a BURULAŞ tarafından deniz uçağı seferleri yapılmaktadır.

    Dış Hatlar

    • Öger Tur: Düsseldorf ve aktarmalı olarak Almanya'daki diğer şehirler (sezonluk)

    İç Hatlar

    • Anadolu Jet: Ankara ve aktarmalı olarak diğer şehirler
    • Burulaş Havacılık: İstanbul Haliç - Gemlik arası haftanın 6 günü tarifeli deniz uçağı

    Deniz Ulaşımı

    Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin İDO'ya karşı çıkarmış olduğu BUDO Mudanya'dan İstanbul'a deniz otobüsü seferleri yapmaktadır. İDO aracılığıyla da Güzelyalı, Mudanya'dan İstanbul'a deniz otobüsü ve feribot ulaşımı yapılır. Ayrıca BURULAŞ yaz aylarında körfez seferleri düzenlemektedir.

    Demir yolu

    Tren

    Türkiye'de demir yolu ulaşımı ilk olarak Mudanya demir yollarının satın alınmasıyla gelişse de uzun yıllar TCDD tarafından Bursa'ya demir yolu ulaşımı sağlanmamıştı. 30 Aralık 2024 tarihinde Bursa hızlı tren hattı sözleşmesi imzalandı. Proje 2024 yılına kadar gerçekleştilecek.[7]

    BursaRay

    Bursa'da demiryolu ulaşımını BursaRay yapar. Yapımına 1998'de başlanmıştır. Bursa'nın merkez ilçe ve semtlerini çoğu noktada doğu-batı doğrultusunda birbirine bağlar. BURULAŞ isimli Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirket tarafından işletilmektedir. Belirli etaplar halinde yapıldığından henüz tamamen bitirilmemiş bir projedir. 2024'de ilk olarak iki hat halinde işletmeye açıldı. Şu anda bu hatlar Emek'ten başlanan ve Arabayatağı'nda sona eren 1 no'lu hat ve Uludağ Üniversitesi'nden başlayan ve yine Arabayatağı'nda sona eren 2 no'lu hattır. Toplam uzunluğu 40 km'dir. Doğu Etabı inşaat halindedir.

    Nostaljik Tramvay Hattı

    Bursa Cumhuriyet Caddesinde Zafer Meydanı ile Çınarönü arasında nostaljik tramvaylar hizmet vermektedir. Hem ulaşım hem turizme katkı sağlayan 1,5 km'lik hat, 28 Mayıs 2024 günü törenle hizmete açılmıştır.[8] Nostaljik tramvayın ilgi görmesinden dolayı mevcut hatta ilave yapılmıştır. 20 Temmuz 2024 tarihinde başlayan inşaat çalışmasıyla nostaljik tramvay, Yıldırım'ın Davutkadı semtine uzatıldı. İlave hat, 5 Kasım 2024 günü törenle hizmete açılmıştır.[9] Hattın uzatılmasıyla birlikte hem nostaljik hem de normal tramvaylar hizmet vermektedir. Günde 7.000'den fazla yolcu bu hattı kullanmaktadır.[10]

    T1 Tramvay Hattı

    Ana Madde T1 Hattı (Bursa)

    Ana Madde T1 Hattı (Bursa) T1 hat numaralı Heykel-Kent Meydanı tramvay hattının çalışmaları 07.08.2012 tarihinde başlamıştır. Stadyum Caddesi-Altıparmak Caddesi-Atatürk Caddesi-Heykel-İnönü Caddesi-Kıbrıs Şehitleri Caddesi-Kent Meydanı-Darmstad Caddesi güzergahında sefer yapacak olan tramvayda hat boyunca 13 İstasyonu bulunan T1 tramvay hattı 12 Ekim 2024 tarihinden itibaren yolculu seferlere başlayarak Heykel-Osmangazi-Darmstad Caddesi arasında ring sefer yapmaktadır.

    Teleferik Sarıalan'da

    Teleferik

    Uludağ ile Bursa arasındaki ulaşımı kolaylaştıran bir sistemdir. Türkiye'nin en uzun teleferiği olan Uludağ Teleferiği, Bursa'dadır. Yıldırım'daki Teferrüç semti ile Uludağ'daki Sarıalan yaylası arasında 1963'te kurulmuştur. Kadıyayla istasyonundaki aktarma ile toplam 4766 metre uzunluğundadır. 374 metrelik rakımdan başlayan yolculuk, yaklaşık 20 dakika sonra 1634 metrelik rakımda sona erer. Bu teleferik aynı zamanda Türkiye'nin ilk teleferiğidir. 2024 yılında başlayan projeyle oteller bölgesine uzatılarak toplam uzunluğu 8.8 km ye, 1865 metrelik rakıma, kapasitesi de 10 kat artarak 16.000 kişiye çıkacaktır.

    Sanayi

    Otomotiv Sanayi

    Bursa'da otomotiv sanayi kuruluşları, otomobil, otobüs, tren vagonları ve bunlara ait yedek parçaların imalatını yapmakla birlikte, yurt içine ve yurt dışına satış yapmaktadır. Tofaş-Fiat,Oyak-Renault ve Karsan otomobil fabrikaları Bursa'da bulunmaktadır.

    Mobilya Sanayi

    İnegöl İlçesinde Organize sanayi bölgesinde faaliyet göstermektedir. Çilek, Donat, Weltew, NdesigN,vb. Gibi birçok Ünlü Mobilya Firması İnegöl'de bulunmaktadır.

    Tekstil Sanayi

    Türkiye'deki birçok yerli tekstil markasının fabrikaları Bursa'da bulunur. Ayrıca tekstil sanayi olarak da Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri konumundadır.

    • Bursa Uluslararası Tekstil Ve Ticaret Merkezi bulunmaktadır.

    Bursa'da Yerel Medya

    Bursa, Yerel Medya Kuruluşlarının en fazla olduğu illerden biridir. Bursa'da 27'si Merkezde olmak üzere Toplam 39 Yerel Radyo Kanalı, 8 Yerel Televizyon Kanalı, 20'si Merkezde Toplam 46 Yerel Gazete bulunmaktadır. Bunun yanında kentin cemiyet hayatını ve gece yaşantısını anlatan magazin dergileri ve yerel ekonomi dergileri de Bursa'nın diğer yerel basın kuruluşlarıdır. Yerel basın kuruluşları haricinde tüm ulusal radyo ve TV kanalları da Bursa'da farklı frekanslarda yayın yapmaktadır. Şehirde ayrıca, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Cihan Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı gibi önemli haber ajanslarının büroları bulunmaktadır.

    Yerel televizyon kanalları

    • Olay TV
    • ASTV
    • Line TV
    • Bursa TV
    • Bursaspor TV
    • Köy TV
    • Kanal 16 (İnegöl)
    • Süper Kanal TV (İnegöl)

    Yerel radyo kanalları

    • 88.3 Gerçek FM
    • 88.5 Radyo 24
    • 89.0 Radyo NİDA
    • 89.5 Radyo Şampiyon
    • 90.5 Olay FM
    • 91.5 Radyo Şimşek
    • 91.7 Uludağ FM
    • 92.6 Radyo Aktif
    • 93.4 Bursa Doğuş FM
    • 94.2 Bursa FM
    • 94.4 Radyo Türk
    • 95.4 Radyo Sır
    • 96.3 Radyo 16
    • 99.1 Radio Line
    • 99.3 Radyo Vizyon
    • 100.9 Radyo Pozitif
    • 101.6 Bursa Polis Radyosu
    • 101.9 Radyo Jet
    • 103.3 Rahmet FM
    • 103.7 Radyo Maksimum
    • 104.3 Bursa Karadeniz FM
    • 105.3 Radyo Venüs
    • 105.5 Radyo EN Bursa
    • 106.5 Radyo Park
    • 106.7 Radyo Davet
    • 107.1 Radyo Poyraz
    • 107.3 Bursa Gül FM
    • 107.9 Bursa Gonca FM

    Diğer yerel radyolar

    • 92.4 Gençses FM (İnegöl)
    • 101.7 Radyo Medya (İnegöl)
    • 102.1 Radyo Deniz (İnegöl)
    • 103.5 Radyo Güneş (İnegöl)
    • 93.8 Radyo Cennet (Mustafakemalpaşa)
    • 96.1 Dost FM (Mustafakemalpaşa)
    • 96.5 Radyo 14 (Mustafakemalpaşa)
    • 100.7 1001FM (Binbir FM) (Mustafakemalpaşa)
    • 105.1 Karacabey FM (Karacabey)
    • 106.9 Yörem FM (Karacabey)
    • 105.7 Orhangazi FM (Orhangazi)

    Yerel gazeteler

    • Olay Gazetesi
    • Bursa Hakimiyet
    • Bursa Haber
    • Bursa Kent
    • Bursa Meydan
    • Bursa Gerçek
    • Ayrıntı Gazetesi
    • Gazete Avrupa
    • Gazete Bursa
    • Yıldırım Gazetesi

    Sağlık

    Bursa sağlık açısından çok gelişmiş bir şehirdir. Çok sayıda özel ve devlet hastanesi barındırır. Hastanelerden bazıları aşağıdadır.

    Merkezdeki Devlet Hastaneleri

    • Bursa Devlet Hastanesi
    • Çekirge Devlet Hastanesi
    • Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
    • Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi
    • Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi
    • Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
    • Zübeyde Hanım Doğumevi
    • Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi
    • Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
    • Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
    • Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

    Özel Sağlık Kuruluşları

    • Medical Park Bursa Hastanesi
    • Acıbadem Bursa Hastanesi
    • A4 Psikiyatri Merkezi
    • Bursa Psikiyatri Dal Merkezi
    • Konur Cerrahi Tıp Merkezi
    • Universal Bursa Hastanesi
    • Esteticare Estetik Cerrahi Merkezi
    • Pembemavi Kadın Doğum Merkezi
    • Yeni Gün Rehabilitasyon ve Tıp Merkezi
    • Esentepe Tıp Merkezi
    • Setbaşı Tıp Merkezi
    • Bursim Nükleer Tıp Tanı Ve Tedavi Merkezi
    • DentaTürk Diş Hastanesi
    • Rentıp İhsaniye Tıp Merkezi
    • Mamer Cerrahi Merkezi
    • Jimer Hastanesi
    • Hayat Hastanesi
    • Bahar Hastanesi
    • Doruk Tıp Merkezi
    • Doruk Yıldırım Hastanesi
    • Doruk Bursa Hastanesi
    • Doruk Nilüfer Hastanesi
    • Yıldırım Göz Merkezi
    • Bahar Göz Merkezi
    • Nilüfer Can Diyaliz Merkezi
    • Medice İnegöl Hastanesi
    • Acıbadem İnegöl Hastanesi
    • Medicabil Hastanesi

    Kültürel dernekleri

    • Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Folklor Derneği
    • Bursa Kültür ve Sanat Derneği
    • Bursa Kadın Ressamlar Derneği
    • Bursa Filarmoni Derneği
    • Bursa Mehter Musikisi ve Halk Oyunları Derneği
    • Bursanat Eğitim ve Gençlik Derneği
    • Bursa Kent Konseyi
    • Bursa Gençlik Meclisi
    • Yeni Yüksektepe Kültür Derneği
    • Texas Kardeşlik Derneği
    • Sivil Diyalog Derneği
    • Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği
    • Kadın Ekonomi Platformu (KEP)

    Turistik yerleri

    Uludağ Kayak Merkezi
    • Uludağ
    • Gölyazı
    • Mudanya
    • İznik
    • Cumalıkızık
    Cumalıkızık
    • Uluabat Gölü
    • Somuncu Baba Türbesi
    • Ulu Cami
    • Emir Sultan Camii
    • Yeşil Türbe
    • Tarihi Çınar
    • Ağlayan Çınar
    • Bursa Kalesi
    • Oylat
    • Keramet Su Kaplıcası
    • Suuçtu Şelalesi

    Bursa Mutfağı

    • İskender Kebap
    • Ciğer Sarma
    • Kestane Şekeri
    • Mağlıç Peyniri
    • Mihaliç Peyniri
    • Pideli Köfte
    • İnegöl Köfte
    • Yenişehir Kasap Köfte
    • Kemalpaşa Tatlısı
    • Cevizli Lokum
    • Kaymaklı Ekmek Kadayıfı
    • Cantık

    Alışveriş Merkezleri ve Hipermarketler

    Korupark Alışveriş Merkezi
    Zafer Plaza
    • AS Merkez (Yalova Yolu Caddesi)
    • Anatolium (Yalova Yolu Caddesi, Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali yanı)
    • Korupark (Mudanya Caddesi, Emek Kavşağı)
    • Zafer Plaza (Cemal Nadir Caddesi)
    • Kent Meydanı AVM (Kıbrıs Şehitleri Caddesi)
    • Carrefour AVM (İzmir Bulvarı, Orhaneli Kavşağı)
    • Carrefour Hipermarket (x2) (Anatolium AVM - CarrefourSA AVM)
    • Carrefour Express (x3) (Kent Meydanı AVM - Nalbantoğlu - Bademli)
    • Nilpark (İzmir Bulvarı, Orhaneli Kavşağı)
    • Özdilek AVM (x2) (Geçit - Yalova Yolu Caddesi)
    • Özdilek Hipermarket (x6) (Gürsu-Kaplıkaya - Ataevler - İnegöl - Gemlik - Özlüce)
    • Koçtaş (x3) (Korupark AVM - Yalova Yolu Caddesi - CarrefourSA AVM)
    • Metro (x2) (Yalova Yolu Caddesi - İzmir Bulvarı)
    • Meridyen Avm(Unlu Cadde - Heykel)
    • Kipa (x3) (Mudanya-Mustafakemalpaşa)-Korupark AVM)
    • Kırcılar AVM (Şehreküstü Meydanı)
    • Leroy Merlin (Anatolium AVM)
    • İnegöl AVM (İnegöl Şehirlerarası Otobüs Terminali yanı)
    • Migros (x14)(Gemlik - Küçükkumla - Mudanya - Mudanya Sahili - Ertuğrul - Nilüfer - Beşevler - Bursa Modern - Bademli - Altıparmak - As Merkez - Zafer Plaza - Kükürtlü - İnegöl AVM)

    Büyük Parklar

    Tweetle