Türk mühendisleri geliştirdi.
Türk mühendisleri, TÜBİTAK'ın desteğiyle ''ilk soğutmasız minyatür kızılötesi kamera'' geliştirdi. Takıldığı araçları, yayaya çarpmamak için otomatik olarak durduracak, cep telefonlarına gece görüşü imkanı sağlayacak kameralar için yurt dışından sipariş alındı.
ODTÜ'lü akademisyenler tarafından Türkiye'de ilk defa geliştirilen soğutmasız minyatür kızılötesi kamera, benzerlerinden 10 kat daha ucuza üretildi.
Savunma sanayisi dışında kullanıma açılan kızılötesi kameraların, en yaygın kullanım alanının otomobiller ve cep telefonları olması bekleniyor.
Cepten Ateş Ölçülebilecek
Prof. Dr. Akın, söz konusu minyatür kızılötesi kameraların özellikle otomobillerde ve cep telefonlarında yaygın bir kullanım alanı bulmasını beklediklerini bildirdi.
Araçlara yerleştirilecek kızılötesi kamerayla araçların yayalara çarpmamak için otomatik olarak durabileceğini ve ölümcül kaza sayılarında da büyük düşüş olacağını savundu. Akın, bu sistemin Avrupa Birliği mevzuatında da öngörüldüğünü ve ileride her arabada zorunlu hale geleceğini belirtti.
Kamera nasıl çalışıyor?
Isıyı esas alan kızılötesi kameralarda, objelerden gelen radyasyon kızılötesi dedektörün piksellerinde sıcaklık farkı yaratmakta, değişik piksellerdeki farklı sıcaklıklar, farklı renk kodu ile bir ekrana basılarak görüntüleme elde ediliyor. Ürünün fiyatının pahalı olması sebebiyle genelde savunma sanayisinde kullanılan kızılötesi kameralar TÜBİTAK destekli ''Minyatür Kızılötesi Kamera Modülü Geliştirilmesi'' projesi ile rahatlıkla her alanda kullanılabilecek.
-
- iPhone 5 te Mor Bulanıklık İddiasına İlişkin Açı
- Bataryaların Şarj Süresi Yarı Yarıya Azalacak
- Bu Bakteriler Altın Üretiyor
- Kök Hücreden Yumurta Elde Edildi
- Telefondan Film İzlemek Artık Daha Zevkli
- Türk Bilim Adamlarından Müthiş Buluş
- Suçla Mücadelede Yeni Teknolojiler
- Dünyanın En Gelişmiş Teleskobu İşbaşında
- Mars ta Sıradışı Kaya
- Elmas Gezegen Bulundu
- Çiftçi Kendi Otomobilini Yaptı: F2
- Kendini Onaran Beton
- Göktürk 2 için Geri Sayım Başladı
- Sürücüsüz Otomobilden Sonra "Kaptansız Gemi"
- Bakteri Hücresine Dijital Veri Aktarıldı
- Süper Dünya Keşfedildi
- Türkiye’nin İlk 2 Boyutlu Haritası Hazır
- Biyonik Bacağıyla 103 Kat Tırmandı
- Bu Kelepçe Ruh Durumunu Çözüyor
- Enerji Sorununu Bakteriler Çözecek